Over asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Asbest is een natuurproduct, dat voornamelijk gewonnen wordt in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. De vezels kunnen zo fijn zijn dat ze niet met het blote oog waar te nemen zijn. Het is daarom lastig om zonder onderzoek met zekerheid te zeggen of een materiaal asbest bevat of niet.

Asbest wordt al sinds de oudheid gebruikt. Zo gaat het verhaal dat  Karel de Grote een tafelkleed van asbest had dat hij in het vuur wierp na de maaltijd om zijn gasten te verrassen.

Waarom werd asbest gebruikt?

Tot de jaren ’80 werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen, vanwege bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Daarbij is het goed bestand tegen zuren, logen en hoge temperaturen. Zo werd asbest verwerkt in isolatie, cementplaten, golfplaten en vloerbedekking. Steeds meer kwam men er achter dat asbest onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vandaar dat asbest nu verboden is.

Hoe ziet asbest er uit?

Het is lastig om zonder onderzoek met zekerheid vast te stellen of een materiaal asbest bevat of niet. Daarom is het belangrijk dat er een asbestinventarisatie plaatsvindt voordat begonnen wordt met verwijderen van asbest. Voor het verkrijgen van een vergunning is een inventarisatie zelfs vereist.

Om een idee te krijgen waar asbest in gebruik is kun je het beste de pagina met meer informatie over de toepassingen van asbest bekijken. Je kunt ook direct contact met ons opnemen.

Wat klanten zeggen

"Het gaat niet altijd om de goedkoopste, het gaat ook om goede samenwerking en de degelijkheid van werken natuurlijk; dat is het belangrijkste"

Hub Gerrekens
Pluimveehouderij Reijmerstok

"We zijn zeer tevreden over AB Werkt Asbestsanering. We doen al jarenlang zaken met elkaar. Ze komen goed hun afspraken na."

Geert van den Beuken
Beuken bouwbedrijf Maasbree

Recente projecten

Enkele projecten die we realiseerden

Sanering Dakbeschot in Nuth

Sanering Dakbeschot in Nuth

Met drie medewerkers is in twee dagen tijd het dakbeschot van een monumentale Carré boerderij gesaneerd, tijdens de werkzaamheden was er mogelijk kans op regen. Met het oog hierop heeft AB-werkt continue gezorgd dat het dak met een zeil bedekt was. Zo kon worden...

Asbesthoudend dak varkensstallen IJsselstein

Asbesthoudend dak varkensstallen IJsselstein

In 3 werkdagen hebben wij voor een vaste opdrachtgever in Noord-Limburg het dak van 2 varkensstallen gesaneerd. In totaal ging het om 1600m2 golfplaten dak. Onze mannen konden op dag 3 om 14.00 uur de vrijgave van het geaccrediteerde laboratorium in ontvangst nemen....

Sanering asbesthoudende vlakke plaat

Sanering asbesthoudende vlakke plaat

In de omgeving van Roermond hebben wij een pallet asbesthoudende vlakke plaat gesaneerd. Dit was een kleinere klus die mooi tussen andere klussen gedaan kon worden. We hebben binnen 2 weken het asbestrapport geregeld, goedkeuring sloopmelding van gemeente ontvangen en...

Vragen over asbestsaneren?

Neem contact op met Guido Kremer.
Bel: 0475 -35 20 30

Ons werk in beeld