Over asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Asbest is een natuurproduct, dat voornamelijk gewonnen wordt in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. De vezels kunnen zo fijn zijn dat ze niet met het blote oog waar te nemen zijn. Het is daarom lastig om zonder onderzoek met zekerheid te zeggen of een materiaal asbest bevat of niet.

Asbest wordt al sinds de oudheid gebruikt. Zo gaat het verhaal dat  Karel de Grote een tafelkleed van asbest had dat hij in het vuur wierp na de maaltijd om zijn gasten te verrassen.

Waarom werd asbest gebruikt?

Tot de jaren ’80 werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen, vanwege bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Daarbij is het goed bestand tegen zuren, logen en hoge temperaturen. Zo werd asbest verwerkt in isolatie, cementplaten, golfplaten en vloerbedekking. Steeds meer kwam men er achter dat asbest onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vandaar dat asbest nu verboden is.

Hoe ziet asbest er uit?

Het is lastig om zonder onderzoek met zekerheid vast te stellen of een materiaal asbest bevat of niet. Daarom is het belangrijk dat er een asbestinventarisatie plaatsvindt voordat begonnen wordt met verwijderen van asbest. Voor het verkrijgen van een vergunning is een inventarisatie zelfs vereist.

Om een idee te krijgen waar asbest in gebruik is kun je het beste de pagina met meer informatie over de toepassingen van asbest bekijken. Je kunt ook direct contact met ons opnemen.

Wat klanten zeggen

"Het gaat niet altijd om de goedkoopste, het gaat ook om goede samenwerking en de degelijkheid van werken natuurlijk; dat is het belangrijkste"

Hub Gerrekens
Pluimveehouderij Reijmerstok

"We zijn zeer tevreden over AB Werkt Asbestsanering. We doen al jarenlang zaken met elkaar. Ze komen goed hun afspraken na."

Geert van den Beuken
Beuken bouwbedrijf Maasbree

Recente projecten

Enkele projecten die we realiseerden

Dakbeschot woning Heythuysen

Dakbeschot woning Heythuysen

Tijdens een mooie dag in februari hebben wij in Heythuysen gesaneerd. Het betrof in dit geval een particuliere woning waarvan het dakbeschot asbesthoudend materiaal bevatte. Wat: Dakbeschot Hoeveel: 220m2 Waar: Heythuysen

Jongveestal in Lemiers

Jongveestal in Lemiers

Bij een melkveehouder in Lemiers hebben wij het dak van de jongveestal gesaneerd. In drie werkdagen is circa 1.500m2 asbesthoudende golfplaat verwijderd. Binnen in de stal zijn de putten afgedekt met folie om te voorkomen dat er asbest in terecht zou komen. Na onze...

Golfplaten Tuinbouwloods

Golfplaten Tuinbouwloods

Voor een klant in Eijsden hebben wij bij een tuinbouwloods de Asbesthoudende golfplaten verwijderd. Hierbij is gebruik gemaakt van een roterende verreiker met een bereik van 30 meter. Daarnaast was er een 20m3 container aanwezig waar de asbest in geplaatst kon worden....

Vragen over asbestsaneren?

Neem contact op met Guido Kremer.
Bel: 0475 -35 20 30

Ons werk in beeld