Over asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten), die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Asbest is een natuurproduct, dat voornamelijk gewonnen wordt in Zuid-Amerika, Rusland en Canada. De vezels kunnen zo fijn zijn dat ze niet met het blote oog waar te nemen zijn. Het is daarom lastig om zonder onderzoek met zekerheid te zeggen of een materiaal asbest bevat of niet.

Asbest wordt al sinds de oudheid gebruikt. Zo gaat het verhaal dat  Karel de Grote een tafelkleed van asbest had dat hij in het vuur wierp na de maaltijd om zijn gasten te verrassen.

Waarom werd asbest gebruikt?

Tot de jaren ’80 werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen, vanwege bepaalde nuttige eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Daarbij is het goed bestand tegen zuren, logen en hoge temperaturen. Zo werd asbest verwerkt in isolatie, cementplaten, golfplaten en vloerbedekking. Steeds meer kwam men er achter dat asbest onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vandaar dat asbest nu verboden is.

Hoe ziet asbest er uit?

Het is lastig om zonder onderzoek met zekerheid vast te stellen of een materiaal asbest bevat of niet. Daarom is het belangrijk dat er een asbestinventarisatie plaatsvindt voordat begonnen wordt met verwijderen van asbest. Voor het verkrijgen van een vergunning is een inventarisatie zelfs vereist.

Om een idee te krijgen waar asbest in gebruik is kun je het beste de pagina met meer informatie over de toepassingen van asbest bekijken. Je kunt ook direct contact met ons opnemen.

Wat klanten zeggen

"Het gaat niet altijd om de goedkoopste, het gaat ook om goede samenwerking en de degelijkheid van werken natuurlijk; dat is het belangrijkste"

Hub Gerrekens
Pluimveehouderij Reijmerstok

"We zijn zeer tevreden over AB Werkt Asbestsanering. We doen al jarenlang zaken met elkaar. Ze komen goed hun afspraken na."

Geert van den Beuken
Beuken bouwbedrijf Maasbree

Recente projecten

Enkele projecten die we realiseerden

Plafond en dak oude stal in Echt

Plafond en dak oude stal in Echt

In echt werd gesaneerd in een risicoklasse 2 containment. Bij de werkzaamheden werd gebruikt gemaakt van een grote materiaalsluis. In 3 dagen was de opdracht afgerond. In een later stadium wordt er nog 2 keer een sanering uitgevoerd op deze locatie. Wat: Plafond en...

Sanering plafond in St. Oedenrode

Sanering plafond in St. Oedenrode

In vier dagen tijd werd het containment opgebouwd en gesaneerd. Sanering van de plafondbeplating van de melkstal en de grote stal van de klant. De luchtmeting na de sanering was helemaal top volgens het bureau. Ook een bezoek van de omgevingsdienst Noord-Brabant gaf...

Sanering Dakbeschot in Nuth

Sanering Dakbeschot in Nuth

Met drie medewerkers is in twee dagen tijd het dakbeschot van een monumentale Carré boerderij gesaneerd, tijdens de werkzaamheden was er mogelijk kans op regen. Met het oog hierop heeft AB-werkt continue gezorgd dat het dak met een zeil bedekt was. Zo kon worden...

Vragen over asbestsaneren?

Neem contact op met Guido Kremer.
Bel: 088 - 99 11 515

Ons werk in beeld